Inter Cars Romania

Turcia

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

În luna Iunie a anului 2012,  s-a desfășurat ultimul act din programul VIP Club Inter Cars pe riviera turcească, în Side (zona Antalya). Partenerii Platinium Inter Cars au avut ocazia binemeritată de a se recrea și distra în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din zonă – Alhambra Palace.

Lux puțin exagerat, aș zice, însă acest lucru se pare că este propriu hotelurilor de 5* din Antalya. Odată ajunși în hotel, am constata că gluma făcută de unul dintre ghizii români care ne-au  reluat de la aeroport, cum că în urmă cu o lună vizitarea hotelului necesita utilizarea cizmelor de cauciuc, a ramas o simpla glumă. Chiar dacă grupul nostru a fost unul dintre primele care au inaugurat noul hotel, totul era pregătit pentru primirea oaspeților. Turcii sunt oameni ospitalieri și mereu cu zâmbetul pe buze, ceea ce face ca lucrurile, chiar dacă se întâmplă uneori altfel decât în Europa tradițională, să se resolve prin bunăvoință și compromis.

Am optat pentru varianta de progrm liber pentru membrii grupului, din simplul motiv că, după o jumătate de an de muncă, mulți dintre ei doreau sa își încarce bateriile, pur și simplu. Cu ajutorul agenței de turism și a ghizilor s-a putut opta pentru diverse excursii (scufundari, croaziera pe mare, rafting). Am optat pentru ultima variantă și nu am regretat, excursia pentru rafting din canionul Koprülü fiind interesantă ca piesaj, binecuvântată din punctul de vedere al regimului termic și cu o doză echilibrată de adrenalină.

 

Turcia este o țară foarte interesantă atât din punctul de vedere al naturii cât și în ceea ce privește oamenii. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în cei aproape 10 ani de când fusesem ultima dată acolo, când impresia lăsată era mai mult accea a unei țări ancorată în tradiția Asiei. Infrasructură de bună calitate, turism la standarde înalte, oameni mai deschiși și parcă mai înstăriți.

Bineînțeles, unele lucruri, cum ar fi apetitul către negocieri de tot felul, nu s-au schimbat. Am avut ocazia de a constata acest lucru cu ocazia vizitării orașului Side, aflat la doar 5 km de hotel. După vizitarea orașului vechi, am pătruns pe o scurtătură în zona comercială a orașului (bravo Ovidiu!).

Acolo, în buna tradiție a locului, imediat ce intrai intr-un magazin, fie doar pentru a studia exponatele, vânzătorii te atacau ca niște ulii, încercând să te convingă că totul este original și, mai ales, foarte ieftin.

Întrebarea de început era menită să afle țara de origine a clientului, pentru a se putea face apropierea de acesta. Din nefericire fiecare turc a auzit de România și nu din cauza istoriei comune ci din cauza lui Gheorghe Hagi, care este și acum un zeu în Turcia. Am avut în intenție să achiziționez un CD cu muzică tradițională turcească, însă la sugestia mea că prețul ar trebui ajustat din cauza faptului că în România un produs cu muzică similară (dar romanească) este la jumătate de preț, vânzătorul m-a sfătuit să îl cumpăr din țară, ceea ce m-a făcut să plec imediat.

Turcia a fost o experiență interesantă. Același lucru mi-a fost împartășit de ceilalți membri ai grupului, ceea ce face ca VIP Platinium 2011 să fie un eveniment Inter Cars reușit.